miercuri, 7 iulie 2010

Paşii unei manichiuri clasice

Saloanele de manichiură nu au fost niciodată atât de mari şi de bine dotate, asa cum sunt actualmente. Cu toate acestea, este important pentru orice femeie să ştie cum să-şi îngrijească unghiile. Fie că trebuie să plece într-o călătorie, fie că sunt în vacanţă sau pur şi simplu nu au timp să treacă pe la manichiuristă, reprezentantele sexului frumos trebuie să deţină trusa de manichiură, oja sau un lac transparent, precum şi câteva sfaturi utile, în orice moment.
Pentru început, este recomandată privirea cu atenţie a paşilor urmaţi de manichiuristă, iar dacă bugetul nu vă permite acest lucru, atunci nu vă rămâne decât să accesaţi vastul „imperiu” al filmuleţelor postate pe YouTube. Unele filme sunt încărcate aici pentru a se face reclamă unor saloane sau unor produse profesionale. De asemenea, există riscul de a întâlni persoane care nu cunosc suficient de bine domeniul şi care te pot induce in eroare.
Voi prezenta, în cele ce urmează paşii ce trebuie urmaţi pentru realizarea unei manichiuri clasice.
1. Începem prin înlăturarea lacului de unghii, folosindu-ne de un dizolvant;
2. Se vor tăia unghiile, utilizând foarfecele sau cleştele (în funcţie de duritatea unghiei). Trebuie să ţinem cont ca orice manichiură începe cu executarea procedeului de la degetul mic spre degetul mare. La început, se va scurta unghia în lungime, iar apoi în lăţime. Cu cât forma unghiei este mai rotundă, cu atât aceasta va fi lăsată mai lungă spre a-i oferi aspectul de oval.
3. Se pileşte, apoi, unghia pentru a obţine forma definitivă. Pilirea unghiei este una dintre cele mai importante faze şi cere o atenţie mărită. Se va aşeza pila sub marginea liberă a unghiei şi se va pili prin mişcări largi, urmărind să nu se strice simetria sa. Pentru aceasta se va trasa o linie imaginară de la mijlocul unghiei spre exterior.
4. Terminând finisarea formei unghiei, se trece la desprinderea cuticulei (pieliţei), folosind cuţitaşul de jur-împrejurul unghiei (nu şi la bază) . Nu este recomandată utilizarea forfecuţei pentru această operaţiune pentru că ţesutul este foarte sensibil. Pentru a uşura desprinderea cuticulei se va folosi cuţitaşul umezit, întâi de la dreapta la stânga şi apoi invers. Operaţiunea trebuie făcută cu grijă şi răbdare pentru ca pieliţa să nu se rupă în timpul acestei operaţii. Apoi, se va degaja lunula (partea albă) pe care nu trebuie apăsat niciodată cu instrumentele întrebuinţate în ridicarea peliculei. În caz contrar, se irită rădăcina unghiei şi apar deformări la nivelul unghiei. Fiecare apăsare mai insistentă duce la inflamarea celulelor ce formează unghia.
5. După executarea acestei faze, se vor introduce mâinile într-un bol cu săpun lichid/perle de baie/gel de duş/ulei pentru bebeluşi/etc. şi apă caldă.
6. În continuare, se scot degetele şi se şterg cu un prosop de hârtie , după care se controlează fiecare deget în parte şi dacă e nevoie de retuşul colţurilor, se pilesc unghiile pe partea liberă şi se îndepărtează cuticulele. Părţile laterale ale unghiei nu vor fi tăiate adânc, ci doar strictul necesar. În caz contrar, unghia se va deplasa pe lateral, căci în acea zona nu există un punct de sprijin pentru unghie.
7. După eliminarea pieliţei, uneori mai rămân, pe unghii, mici resturi care se scot cu ajutorul cuţitaşului.
8. Degetele se vor dezinfecta cu spirt;
9. Se va aplica apoi cremă de mâini hidratantă şi se vor masa cu mişcări circulare, timp de 3-5 minute;
10. Se vor şterge, din nou, unghiile cu dizolvant pentru a se înlătura stratul de cremă de pe acestea;
11. Ultima etapă constă în aplicarea lacului pe unghii. Nu se va aplica un strat gros, ci unul fin şi uniform. Aplicarea lacului se face în trei mişcări: a. pe mijlocul unghiei; b. pe cele două părţi laterale.
Nu uita ca aplicarea lacului de unghii trebuie să aibă loc de cel mult 6 ori pe săptămâna, alegându-ţi, în aceste condiţii, o zi în care să-ţi laşi unghiile „să respire”.